Υπερπλασία Προστάτη

υπερπλασία προστάτη

Τι είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ, ή αλλιώς BPH) – που ονομάζεται επίσης διόγκωση του προστάτη – είναι μια κοινή κατάσταση καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν. Απασχολεί συνήθως άνδρες άνω των 50 ετών. Η πάθηση αυτή προκαλεί αύξηση του μεγέθους του προστάτη. Ένας αυξημένος αδένας του προστάτη μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως επίσχεση της ροής ούρων από την ουροδόχο κύστη. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα της ουροδόχου κύστης, των ουροφόρων οδών και των νεφρών.

Υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, των ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών και της χειρουργικής επέμβασης. Για να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή, εσείς και ο γιατρός σας θα εξετάσετε τα συμπτώματά σας, το μέγεθος του προστάτη σας, άλλες συνθήκες υγείας που μπορεί να έχετε και τις προτιμήσεις σας.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει;

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε άτομα που έχουν διόγκωση του προστάτη ποικίλλει, αλλά τα συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα της ΒΡΗ περιλαμβάνουν:

– Συχνές ή επείγουσες ανάγκες για ούρηση (επιτακτική ούρηση)

– Αυξημένη συχνότητα ούρησης τη νύχτα (νυκτουρία)

– Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης

– Αδύναμη ροή ούρων ή μία ροή που σταματά και αρχίζει

– Αδυναμία κένωσης της ουροδόχου κύστης

Τα λιγότερο κοινά σημεία και συμπτώματα που παρουσιάζει η υπερπλασία προστάτη περιλαμβάνουν:

– Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

– Αδυναμία ούρησης

– Αίμα στα ούρα

Το μέγεθος του προστάτη σας δεν καθορίζει απαραίτητα τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Μερικοί άνδρες με μόνο ελαφρώς διευρυμένο προστάτη μπορεί να έχουν σημαντικά συμπτώματα, ενώ άλλοι άνδρες με πολύ μεγάλους προστάτες μπορεί να έχουν μόνο μικρά συμπτώματα ούρων. Σε ορισμένους άνδρες, τα συμπτώματα τελικά σταθεροποιούνται και ίσως βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προκαλούνται από την υπερπλασία προστάτη περιλαμβάνουν:

– Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

– Η φλεγμονή του προστάτη (προστατίτιδα)

– Σκλήρυνση της ουρήθρας (ουρηθρική στένωση)

– Πέτρες της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών

– Καρκίνος του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό;

Εάν έχετε προβλήματα με τα ούρα, συζητήστε τα με το γιατρό σας. Ακόμα κι αν δεν βρίσκετε ενοχλητικά συμπτώματα στα ούρα, είναι σημαντικό να εντοπίσετε ή να αποκλείσετε οποιεσδήποτε υποκείμενες αιτίες. Αν δεν μπορείτε να περάσετε ούρα, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα.

Ο αδένας του προστάτη βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη. Ο σωλήνας που μεταφέρει ούρα από την κύστη από το πέος (ουρήθρα) περνάει από το κέντρο του προστάτη. Όταν ο προστάτης μεγεθύνεται, αρχίζει να αποκλείει τη ροή των ούρων.

Οι περισσότεροι άνδρες έχουν συνεχίσει την ανάπτυξη του προστάτη καθ ‘όλη τη ζωή. Σε πολλούς άνδρες, αυτή η συνεχιζόμενη ανάπτυξη διευρύνει τον προστάτη αρκετά ώστε να προκαλέσει συμπτώματα στα ούρα ή να εμποδίσει σημαντικά τη ροή των ούρων.

Οι επιπλοκές που παρουσιάζει η υπερπλασία προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ξαφνική ανικανότητα ούρησης (κατακράτηση ούρων). Ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε ένα σωλήνα (καθετήρα) στην ουροδόχο κύστη σας για να αποστραγγίσετε τα ούρα. Μερικοί άνδρες με αυξημένο προστάτη χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να ανακουφίσουν την κατακράτηση ούρων.

Μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Η αδυναμία πλήρωσης της ουροδόχου κύστης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης στο ουροποιητικό σας σύστημα. Εάν εμφανίζονται συχνά UTI, ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσετε μέρος του προστάτη.

Πέτρες της ουροδόχου κύστης. Αυτά γενικά προκαλούνται από την αδυναμία πλήρωσης της ουροδόχου κύστης. Οι πέτρες της ουροδόχου κύστης μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη, ερεθισμό της ουροδόχου κύστης, αίμα στα ούρα και απόφραξη της ροής των ούρων.

Βλάβη της ουροδόχου κύστης. Μια ουροδόχος κύστη που δεν έχει αδειάσει πλήρως μπορεί να διαταθεί και να εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, το μυϊκό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης δεν συστέλλεται πλέον σωστά, καθιστώντας πιο δύσκολο το άδειασμα της ουροδόχου κύστης.

Βλάβη νεφρών. Η πίεση στην ουροδόχο κύστη από την κατακράτηση ούρων μπορεί να βλάψει άμεσα τους νεφρούς ή να επιτρέψει στις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης να φθάσουν στα νεφρά.

Οι περισσότεροι άνδρες με διευρυμένο προστάτη δεν αναπτύσσουν αυτές τις επιπλοκές. Ωστόσο, η οξεία κατακράτηση ούρων και η βλάβη των νεφρών μπορεί να είναι σοβαρές απειλές για την υγεία.

Πώς πετυχαίνουμε τη θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη;

Για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, δηλαδή της ΚΥΠ, ο ιατρός μπορεί να προτείνει είτε φαρμακευτική αγωγή, είτε χειρουργική αντιμετώπιση.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο ποσοστό του εύρους των ασθενών με υπερπλασία προστάτη. Σε περίπτωση που χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, αυτή μπορεί να γίνει πλέον αναίμακτα και με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο για μία με δύο ημέρες. Μετά το πέρας της επέμβασης αλλά και της ανάρρωσης ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του άμεσα.

Οι πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις είναι η Διουρηθρική Εξάχνωση Προστάτη TURIS και η μέθοδος Ρεζούμ. Η μέθοδος TURIS αποτελεί εναλλακτική λύση στην κλασική διουρηθρική προστατεκτομή, και προτείνεται σε ασθενής με μικρούς ή μεγάλους όγκους προστάτη. Η μέθοδος Ρεζούμ πετυχαίνει την συρρίκνωση των κυττάρων που προκαλούν υπερπλασία προστάτη.

 Ο ιατρός Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Χρήστος Α. Αντωνόπουλος είναι εξειδικευμένος στη Χειρουργική Ουρολογία και στην Ανδρολογία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του άμεσα για περισσότερες πληροφορίες.