uro-prostate

Site name

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που εμφανίζεται εξωτερικά στα γεννητικά όργανα, στην πρωκτική περιοχή, εσωτερικά στον κόλπο ή στον τράχηλο και στην ουρήθρα.

Η βλάβη είναι συνήθως ανυψωμένη και ροζ. Αυτή η κατάσταση μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική ή να προκαλέσει κνησμό, κάψιμο, πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής ή συχνή ούρηση.

Περιγραφή

Περίπου μισό εκατομμύριο νέες περιπτώσεις κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων διαγιγνώσκονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Τεχνικά γνωστή ως condyloma acuminata, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι μικρές αναπτύξεις, μερικές φορές μοιάζουν με κουνουπίδι, που εμφανίζονται κοντά στα γεννητικά όργανα. Όπως και τα άλλα κονδυλώματα, η ποικιλία των γεννητικών οργάνων προκαλείται από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (HPV). Σε όλο τον κόσμο, ο HPV είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών (ΣΜΝ).

Το ίδιο το κονδύλωμα είναι στην πραγματικότητα η «κορυφή ενός παγόβουνου», καθώς ο ιός κρύβεται σε κύτταρα του φυσιολογικού δέρματος , και πιθανώς και σε άλλες ουρογεννητικές περιοχές.

Η ιογενής φύση της πάθησης έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις στη μετάδοση και τη θεραπεία. Πολλοί αν όχι οι περισσότεροι άνθρωποι που φιλοξενούν τον ιό δεν το γνωρίζουν. Ο ιός μπορεί να μολύνει κύτταρα αλλά να μην προκαλεί κονδυλώματα για πολλά χρόνια, εκρήγνυται σε ορατές βλάβες όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται.

Λόγω της θέσης του κονδυλώματος και του σεξουαλικού τρόπου μετάδοσης, μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν να προκαλέσουν ακραίες ψυχολογικές αναταραχές και εκείνοι που τους έχουν συχνά νιώθουν αμήχανοι, θυμωμένοι, ακόμη και ένοχοι.

Η ανησυχία για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων έχει αυξηθεί λόγω της συσχέτισης μεταξύ του HPV και των καρκίνων των γεννητικών οργάνων. Όποιος έχει κάνει σεξ κινδυνεύει να υποστεί HPV. Ο ιός φαίνεται να προκαλεί ορατές βλάβες όταν καταστέλλεται το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω ασθένειας (ιδιαίτερα άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών) ή από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως η χημειοθεραπεία ή τα φάρμακα για την πρόληψη της απόρριψης μιας μεταμόσχευσης οργάνου. Οι ανεπάρκειες του φολικού οξέος και της βιταμίνης Α μπορούν επίσης να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο διπλά , εν μέρει επειδή τα υποπροϊόντα νικοτίνης προσβάλλουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον τράχηλο.

Αιτίες

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων εξαπλώνονται με σεξουαλική επαφή με έναν μολυσμένο σύντροφο και είναι πολύ μεταδοτικά. Εμφανίζονται συχνά εντός τριών μηνών από την επαφή. Τα προφυλακτικά μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν διασφαλίζουν, την πρόληψη.

Αν και πρέπει να μάθουμε πολλά για το πώς εξελίσσεται ο ιός του θηλώματος, οι γιατροί παρατήρησαν ότι το ζεστό, υγρό περιβάλλον στην περιοχή των γεννητικών οργάνων φαίνεται να ευνοεί την ανάπτυξη των κονδυλωμάτων. Οι εστίες φαίνεται να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε ασθενείς με πτώση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Οι ασθενείς με ιστορικό κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου. Ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος σχετίζεται με έως και το 90 τοις εκατό όλων των κακοηθειών του τραχήλου της μήτρας και πιστεύεται επίσης ότι μπορεί να παίζει ρόλο σε καρκίνους του κόλπου, του πρωκτού, του αιδοίου και του πέους.

Διάγνωση

Η εύρεση μιας ανάπτυξης που μοιάζει με κουνουπίδι στα γεννητικά όργανα είναι λόγος να δείτε έναν γιατρό που μπορεί να πει εάν είναι κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή διαφορετικό είδος ανάπτυξης.

Ο επαγγελματίας μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν τύπο μικροσκοπίου που ονομάζεται κολποσκόπιο για να εξετάσει τον τράχηλο μιας γυναίκας για να δει εάν υπάρχουν εσωτερικές εστίες.

Ένα μη φυσιολογικό επίχρισμα Pap μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνει λοίμωξη HPV του τραχήλου της μήτρας. Ορισμένοι τύποι HPV μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ άλλοι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του αιδοίου ή του πρωκτού. Με οποιοδήποτε μη φυσιολογικό επίχρισμα Pap, μια γυναίκα πρέπει να εξεταστεί από το γιατρό της.

Θεραπεία

Τα άτομα με κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων έχουν μια ποικιλία θεραπειών για να διαλέξουν, αλλά καμία δεν είναι η τέλεια θεραπεία. Οι θεραπείες ποικίλλουν πολύ στο κόστος.

Οι θεραπείες των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες: συνταγογραφούμενα τοπικά παρασκευάσματα που καταστρέφουν τον ιστό των κονδυλωμάτων. χειρουργικές μέθοδοι που απομακρύνουν τον ιστό των κονδυλωμάτων. και βιολογικές προσεγγίσεις που στοχεύουν τον ιό προκαλώντας την υποκείμενη κατάσταση. Κάθε θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται σε μεμονωμένα κονδυλώματα - καμία δεν λαμβάνεται συστηματικά.

Στο ιατρείο μας ,εφαρμόζουμε καυτηριασμό των κονδυλωμάτων . Ο καυτηριασμος κονδυλωμάτων καταστρέφει άμεσα και αποτελεσματικά τις βλάβες χάρη στην εφαρμογή ειδικής συσκευής μονοπολικής διαθερμοπηξίας. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι 2-3 εβδομάδες . Επίσης με τον καυτηριασμό κονδυλωμάτων απαιτείται η εφαρμογή τοπικής αναισθησίας με χορήγηση λιδοκαϊνης (μέσω ένεσης), ενώ υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας υπομελάγχρωσης, δηλαδή το δέρμα τοπικά να είναι πιο ανοιχτόχρωμο, αλλά και εμφάνισης ουλής. Στα θετικά που έχει ο καυτηριασμός κονδυλωμάτων είναι το άμεσο αποτέλεσμα αλλά και το ότι η διαδικασία είναι πρακτικά αναίμακτη.

Τέλος, συνήθως απαιτείται μία συνεδρία.